Menu

Allmänt om Livets Ord

Livets Ord är kanske den mest kända frikyrkoförsamlingen i Sverige. Anledningen till detta beror kanske främst på att en av Sveriges mest kända och folkkära artister tidigare var medlem, hon gick med 1988 vilket var fem år efter att församlingen grundades, nämligen 1983.

Livets ord grundades och är baserad i Uppsala. Upphovsmannen är Ulf Ekman och hans fru Birgitta. Ulf är en väldigt karismatisk talare och har även han varit starkt bidragande till att frikyrkoförsamlingen är så pass känd som den är idag. Ulf och hans fru har dock idag lämnat församlingen för att istället konvertera till den katolska kyrkan.

Församlingen har ungefär 3300 medlemmar och finns etablerade förutom i Uppsala även i Göteborg och Jönköping. Deras församling präglas av ett amerikanskt sätt där man betonar sådant som karisma och uppfyllandet av den heliga anden. Detta har lett till att man i vissa sammanhang sett församlingen som fundamentalister eller en sekt och man har bland annat utövat sådant som tungotal, helande och en konservativ syn på bibeln.

Rörelsen har även startat en grundskola då de var relativt nystartade. Den heter Livets Ords Kristna Skola och brukar förkortas LOKS. Den godkändes av skolstyrelsen år 1987. Församlingen har genom åren ägnat sig en hel del åt missionering och då främst i östländer och gamla sovjetstater.

Livets Ord är också en stiftelse och deras uttalade syfte är att driva undervisning i Bibeln. De arbetar med bistånd och har med åren mer och mer lyckats tvätta bort den stämpel de tidigare har fått av medier och andra som en sektliknande och väldigt konservativ organisation.

Trots att församlingens grundare idag har lämnat protestantismen och rörelsen lever ändå församlingen vidare. De har en stor byggnad i Uppsala och har etablerat sig där väl, både vad gäller själva teologin och vad gäller utbildning inom till exempel bibelstudier.